Hititlerin arşivi Sivas’ta bulundu

Hititlerin arşivi Sivas’ta bulundu

Doğru haberin adresi.

Sivas’ın Yıldızeli ilçesi Kayalıpınar (Samuha) dalında Koç Üniversitesi Arkeoloji Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doçent Doktor Çiğdem Maner başkanlığında meydana getirilen hafriyat bilimsel kazıda Hitit zamanına ilgilendiren ehemmiyetli ortak arşiv bulunmuş yer aldığı düşünülüyor.

Koç Üniversitesi Arkeoloji Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doçent Doktor Çiğdem Maner başkanlığında bu sene ki kazıların sonuna gelindi. 14 Temmuz tarihinden bugüne denli bitmeme fail hafriyat çalışmasında Hitit Kralı III. Hattuşili’nin ailesine ilgilendiren mühürler, dini muhtevalı tabletler ve bölgenin Hititlerden Selçuklulara denli geçer ehemmiyetli ortak iskân noktayı olduğuna değgin bakaya bulundu.

Paralitik çağdan Selçuklulara ehemmiyetli ortak iskân yeri

Kazı emekleri karşı bilgelik veren Maner, Kayalıpınar’ın Paralitik çağdan Selçuklulara denli ehemmiyetli ortak iskân noktayı bulunduğunu yayınlayan bulgulara ulaşıldığını belirterek, “Bu sene Kayalıpınar’da çalışmalarımız 14 Temmuz’da başladı. Önümüzdeki hafta tamamlanacak. Kazılarımız 4 ayrımlı bölgede yoğunlaştı ve gene baş döndürücü ehemmiyetli binalar ortaya çıkarttık. mesela Bizans ve Roma zamanına ilgilendiren çatı izleri, Hitit ve Koloni dönemi çatı izleri ortaya çıktı. Ayrıca o dönemlere ilgilendiren asar ortaya çıktı. Kayalıpınar’ın Sivas’ın en ehemmiyetli yerleşimi bulunduğunu söyleyebiliriz. Bin yılların merkezi, Paralitik çağdan dünkü bulduğumuz ortak eserle beraberce Selçuklu zamanına denli ehemmiyetli ortak tarz bulunduğunu anlamış bulunuyoruz.” Dedi.

Hitit arşivi yer aldığı düşünülüyor

Maner kazılan ortak kısımda ortaya çıkanların o bölümün arşiv olabildiği ihtimalini güçlendirdiğini tabir ederek, “Hitit zamanına ilgilendiren baş döndürücü ehemmiyetli kaşe baskıları print başkaca başlı bağlanmış tablet parçaları çıktı. Tabletlerde dini muhtevalı bayramlardan bahsedilmektedir. Mühür baskılarının ise III. Hattuşili krallık ailesine ilgilendiren mühürlerdir. Bulduğumuz yapıyı imparatorluğa ilgilendiren arşiv kendisine tanımlamayı düşünüyoruz. Yaptığımız kazılar ilhanlık arşivinin ayrımlı mekanlara ehil bulunduğunu ve bu mekanlarda da ayrımlı işlemler yapıldığını görüyoruz. Kazıda başkaca sergen izleri bulduğumuzu düşünüyoruz.” dedi.

Dini çatı ortaya çıkabilir

Maner bugüne denli Hititlerin hayat sahalarında meydana getirilen kazılarda siyasal ve yönetimsel yapıların ortaya çıkartıldığını, Kayalıpınar’da ise dini ortak binanın izlerine rastladıklarını belirterek şunları söyledi. “Burada cümbüş donör bilinçlilik çabucak buluntular değil binanın ne kullanıldığı, ne etaplarda ne değiştiği, ne mülhakat yapıldığıdır. Burada ulaşmaya çalıştığımız nice problematik var. Bizim burada en baş döndürücü alçalma ettiğimiz iskân ve ırmak ilişkisi. Kızılırmak’ın o devirde tecim düşüncesince kullanıldığı bilinmektedir. O ilişkiyi de anlamaya çalışıyoruz. Nehirden ötürü ortak sene öncede buranın ehemmiyetli ortak iskân merkezi bulunduğunu anlıyoruz. Tüm çağlayan süresince iskân noktayı kendisine kullanılmasının sebeplerinden bir tanesi budur. Burada krallık ailesinin yaşamış yer aldığı bölgeleri anlamaya çalışıyoruz. Dini yapıları ortaya çıkartmaya çalışıyoruz. Şu anne denli siyasal ve yönetimsel yapıları ortaya çıkartan kazılar yapıldı. Dini binalar kalık bu yüzden dini yapıları bulmaya çalışıyoruz. Bu sene hafriyat yaptığımız dü yerde dini çatı olabilecek izlere rastladığımızı düşünüyoruz. Çivi bağlanmış metinler çoğu kez dini içerikli.”

24260
Önceki Haber
24262
Sonraki Haber

Bu habere yorum yap...

Benzer Haberler

Haberlere abone ol

Çamlıyayla Haber'e abone olup, Çamlıyayla ile ilgili son dakika haberleri, hava durumu ve Mersin Geneli hakkındaki olaylardan anında haberdar olabilirsiniz.