ELVANLIDAKİ GRUP YOLUNDA 1600 METRELİK SICAK ASFALT
ELVANLIDAKİ GRUP YOLUNDA 1600 METRELİK SICAK ASFALT
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Erdemli ilçesi Elvanlı Mahallesi’ndeki üreticilere ve işletmecilere ‘kazanç yolu’ açtı. Ekipler, Elvanlı’yı Hacıhalilarpaç’a bağlayan grup yolunda 1600 metrelik sıcak asfalt çalışması yaptı.
Bölgedeki üreticilerden Yusuf Çınar, “Önceden tüccarı arıyordum, ‘Hacıhalilarpaç’ta limon var’ diyordum. Adam ‘oraların yolu bozuk, gelemem’ diyordu ama şimdi aradığın zaman geliyor. Otoban yavrusu gibi bir yol oldu” derken, işletmecilerden Şükrü Yılmaz ise “Hafta sonu 2 bin, 3 bin araba bu köye girip çıkıyor. Artık daha rahat bir şekilde gelebilecekler” diye konuştu.
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Erdemli ilçesi Elvanlı Mahallesi’nde altyapı ve üstyapı çalışmalarını bir arada gerçekleştirdi. Bölgeye yağmur sularının drenajı için 120 metre uzunluğunda 600’lük büz borular yerleştiren ekipler, ardından Elvanlı’yı Hacıhalilarpaç’a bağlayan grup yolunda 1600 metre uzunluğunda sıcak asfalt çalışmasını tamamladı. Bu sayede bölgedeki üretici bozuk yollardan ve tozdan kurtulurken, işletmeciler ise kendilerine ‘kazanç yolu’ açıldığını belirtti.
Elvanlı’da yılların yol sorunu tarih oldu
Turizm ve tarımsal üretimde Türkiye’nin gözde ilçeleri arasında yer alan Erdemli’nin Elvanlı Mahallesi’ndeki üretici ve işletmecilerin en büyük sorunları arasında bozuk yollar yer alıyordu. Yaz aylarında yoğun ziyaretçi alan Elvanlı’nın işletmecileri bozuk yollar nedeniyle müşteri kaybediyor, üretici ise ürününü bin bir güçlükle merkeze ulaştırıyordu. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, senelerdir süren yol sorununu çözüme kavuşturdu. Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı ekipleri bölgede yoğun bir çalışma gerçekleştirdi.
Büyükşehir’in yaptığı konforlu yol sayesinde, Dedekavak ve Karapınar’dan akan sularla eşsiz güzelliklere sahip Elvanlı’ya Türkiye’nin dört bir yanından gelecek olan vatandaşlar bölgedeki işletmelere ulaşmakta artık sıkıntı yaşamayacak. Önemli bir narenciye ve sebze üretim potansiyeline sahip Elvanlı’da yetişen ürünler de merkeze en az hasarla ulaşabilecek.
“Bahçelerimiz tozdan, pislikten kurtuldu”
Bölgedeki üreticilerden Okan Aydın, yapılan yolun Elvanlı’ya değer kattığını vurguladı. Tozdan ve bozuk yollardan kurtulduklarını belirten Aydın, şunları söyledi:
“Bahçemiz yolun kenarında. Benim üretici olarak yaşadığım en büyük sıkıntı yolumuzun kötü olmasıydı. Yollarımız köstebek yuvası gibiydi. Araçlarımız da bozuluyordu. Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer’e çok teşekkür ediyorum, Allah razı olsun. Onun sayesinde çok güzel günler göreceğiz. Onun sayesinde bu yol D-400 gibi, 15-20 santimetre kalınlığında sıcak asfalta kavuştu. 30 yaşındayım, burada böyle bir yol görmedim. Bahçelerimiz tozdan, pislikten kurtuldu. Elvanlı’ya çok büyük bir değer kattı. Mersin’in birçok yerini gezerim. Nereye gitsem mutlaka Büyükşehir Belediyesi çalışıyor. Her yeri nakış nakış işliyor. Ulaşım desen arabalar vızır vızır gidiyor, yollar desen nakış nakış işleniyor. İçme suları desen her yerin içme suyu değişiyor. Yani gerçekten Elvanlı’yı Elvanlı yapan, Mersin’i Mersin yapan bir Başkan.”
“Vahap Başkanımız çiftçilerimize kapalı sistem için boru temin etti”
İçme suyu ve üreticilere sulama sistemi konusunda da Büyükşehir’in desteğini gördüklerini sözlerine ekleyen Aydın, “Benim bahçem motorla sulanıyordu. Aşağıya inip dereden veya kanaldan motoru çalıştırıyordum, onunla suluyordum. Vahap Başkanımız Elvanlı’daki çiftçilerimize kapalı sistem için boru temin etti. Borular yapıldı. O borular sayesinde ben artık vana açıp kapatıyorum. Motoru çalıştırmıyorum, sıfır elektrik. Bu çok büyük bir şey, Allah razı olsun” diye konuştu.
“Otoban yavrusu gibi bir yol oldu”
Evi ve bahçesi yol kenarındaki üreticilerden Yusuf Çınar da limon üretimi ve hayvancılıkla uğraştığını söyledi. Yolun eski halini anlatan Çınar, “Yollar engebeliydi, motorla, traktörle, taksiyle gitmek çok zordu. Gelen geçen araba eve, bahçeye toz dolduruyordu. Şimdiki hali tozmuyor. Akşama kadar hanımlar temizlik yapardı, pencere, kapı silerlerdi. Şimdi öyle değil” dedi. Yolun yapılmasıyla birlikte ürünlerinin de değer kazanacağını belirten Çınar, “Çiçekler açınca toz oluyordu, ürünüm zarar görüyordu, tozdan hastalık oluyordu ama şimdi olmuyor. Ulaşım daha bir güzel, yollar daha bir güzel, ürettiğimizi götürüp getirmek daha bir güzel. Önceden adamı arıyordum, ‘Hacıhalilarpaç’ta limon var’ diyordum. Adam ‘oraların yolu bozuk, gelemem’ diyordu ama şimdi aradığın zaman geliyor. Otoban yavrusu gibi bir yol oldu” ifadelerine yer verdi.
“Kazanmamız için işte böyle yollarımızın olması gerekiyor”
Üreticilerden Ümit Öztürk de limon ürettiklerini belirterek, “Üretiyoruz, topluyoruz, gönderiyoruz. Gönderirken bu yolların güzel olması gerekiyor. Bozuk olunca yük götüremiyorlar veya ucuz almak istiyorlar. Kazanmamız için de işte böyle yollarımızın olması gerekiyor. Allah bin kere razı olsun Vahap Başkanımız’dan, gerekeni yaptı” dedi.
“Hafta sonu 2 bin, 3 bin araba bu köye girip çıkıyor”
Elvanlı’da restoran işletmeciliği yapan Şükrü Yılmaz, özellikle yaz aylarında 1000’e yakın aracın gezi amacıyla Elvanlı’ya giriş yaptığını vurgulayarak, “Hafta sonu daha da kalabalık oluyor. 2 bin, 3 bin araba bu köye girip çıkıyor. İstanbul’dan, Adana’dan, Antep’ten, Ankara’dan, Bursa’dan gelenler oluyor. Eskiden son model arabayla buraya zorlanarak giriyorlardı. Bir gelen bir daha gelmiyordu. Artık daha rahat bir şekilde gelebilecekler” diye konuştu.
“Narenciyemiz tozdan kurtuldu, vatandaşın şikâyeti bitti”
Elvanlı Mahalle Muhtarı Mustafa Hayta, yapılan yolun bölgedeki birçok mahalleyi birbirine bağlayıp devamında Konya’ya kadar ulaştığını belirterek, “Ben bu yaştayım, burada ilk defa böyle bir asfalt yapıldığını gördüm. Etraftaki narenciyecilerimiz; tozdan topraktan dolayı vatandaşlarımız Allah’ın her günü şikâyete geliyorlardı. Yolu sulattırıyorduk, çamur oluyordu. Ama şimdi asfalt oldu, narenciyemiz de kurtuldu, vatandaşın şikâyeti de bitti” dedi.
“Otoban kalitesinde bir asfalt”
Hacıhalilarpaç Mahalle Muhtarı Hüseyin Nergiz ise “Bizim insanlarımızın ekmeği topraktır, bütün geçimi topraktandır. Ürettikleri mahsuller hallere gider, tüccarlar gelir buradan alır. Arabalar meyveleri sarstığı zaman meyve eziliyor. Kalite %50 oranında düşüyor. Kalite düştüğünde de fiyatı düşüyor. Artık daha sağlam bir şekilde pazara ulaşacak. Benim mesleğim de kamyonculuk, şu anda dökülen asfalt otoban kalitesinde bir asfalt” diye konuştu.
Bu habere yorum yap...