Yerli dijital paranın altyapısı yıl sonuna kadar tamamlanacak

Yerli dijital paranın altyapısı yıl sonuna kadar tamamlanacak

Yerli dijital paranın altyapısı yıl sonuna kadar tamamlanacak

Ekonomi Reform Paketi çerçevesinde, dijital paranın ekonomik, teknolojik ve hukuki altyapısının oluşturulmasına yönelik çalışmalar, aralarında TCMB ve Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi’nin de bulunduğu sorumlu kurumlarca yapılacak.

Özel dijital paralara geçişin paranın tanımını, merkez bankalarının rolünü, finansal aracılık modelini ve para politikasının aktarımını zorladığı belirtiliyor. Merkez bankalarının, kripto para birimlerinin dramatik gelişmelerine yanıt verme ve ödeme sistemlerinin verimliliğini artırma konusunda kendilerini daha sorumlu hissettiği ifade ediliyor.

MERKEZ BANKALARININ PARA POLİTİKALARINDA OYNADIKLARI ROL ETKİLENİYOR

Dijital para birimleri, finansal sistemin geleneksel yapılarına meydan okuyor ve bu zemine karşı merkez bankaları, bireylerin itibari para birimine güvenmeden değeri depolayabilmesi, harcayabilmesi ve hareket ettirebilmesi tehdidiyle karşı karşıya kalıyor. Bu, merkez bankalarının para politikasında oynadıkları geleneksel rol için büyük bir tehdit olarak görülüyor.

BLOKZİNCİR TABANLI MERKEZ BANKASI DİJİTAL PARASI PROJELERİ HIZ KAZANDI

İstanbul Ticaret Üniversitesi İşletme Fakültesi Finans ve Bankacılık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayben Koy, merkez bankaları tarafından blokzincir tabanlı Merkez Bankası Dijital Parası (CBDC) projelerinin son birkaç yılda hız kazandığını ifade etti.

Koy,

“Geçmişte kripto paralara yönelik kısıtlamalar ön plandayken, günümüzde aynı teknolojiyi kullanan CBDC’lerin gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerce hızlıca projelendirildiği görülüyor.”

dedi.

IMF ve Dünya Bankası’nın 2019 yılında blokzincir teknolojisini daha iyi öğrenmek ve uygulama alanlarını araştırmak amacıyla “Learning Coin” adı verilen yarı kripto para niteliği taşıyan bir para birimi ile ilgili girişimler başlattığını hatırlatan Koy, “2020 yılında İsveç, dijital para birimi e-krona’yı test etmeye başlarken, Japonya, Ocak 2020’de dijital yen için çalışmalara başladığını duyurdu.” ifadesini kullandı. Koy, blokzincir teknolojisinin yeni teknolojilerin bir örneği olduğunu söyledi.

6020
Önceki Haber
6027
Sonraki Haber

Bu habere yorum yap...

Benzer Haberler

Haberlere abone ol

Çamlıyayla Haber'e abone olup, Çamlıyayla ile ilgili son dakika haberleri, hava durumu ve Mersin Geneli hakkındaki olaylardan anında haberdar olabilirsiniz.