Uzmanlardan çocukların sağlıklı bir okul süreci geçirmeleri düşüncesince uyarılar
Uzmanlardan çocukların sağlıklı bir okul süreci geçirmeleri düşüncesince uyarılar
Doğru haberin adresi.
Okulların açılmasına izlemsel eyyam kaldığında Medicana Sağlık Grubu Hekimleri, beslenmeden, delik sağlığına, ahit hastalıklarından, rutin kontrollere genişliğinde uyarı ve önerilerde bulundurlar.
Okullar mukaddema çocukların sağlığıyla ait ilgi edilmesi müstelzim nice özellik bulunduğunu kail Medicana Bahçelievler Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Uzm. Dr. Hale Molla Kafi, çocuğun okuldaki ilkin yılı ise okula başlamadan ilkin behemehâl delik ve sema muayenesinden geçmesi icap ettiğini belirtti. Eğer çocuk gözene kullanıyorsa gündeş delik numarası açısından sağlık muayenesi olması icap ettiğini anlatım fail Uzm. Dr. Hale Molla Kafi, çanta seçimin de oranla aşkın ehemmiyetli bulunduğunu söyleyerek, “İki omuza takılan enli kolları bulunan çocuğumuzun uzunlamasına makul çanta seçilmelidir, olabildikçe gereksiz eşyalarla ağırlaştırılmamalıdır” dedi.
Uzm. Dr. Hale Molla Kafi, çocukların sağlıklı bir okul süreci geçirmeleri düşüncesince okul önceleri yapılması gerekenleri şu şeklide sıraladı:
“-Okula acemi süregelen öğrenciler öbür okul çağındaki rastgele bir çocuk kabilinden salname dem tetkikleri yapılmadıysa dem tetkiklerinin yapılması icap eder ve mukteza bulunduğu halde tabip tavsiyesiyle takviyeler verilebilir. Yapılan dem tetkiklerinde behemehâl hemoglobin düzeyi, diri ve tutya düzeyi bakılmalı, vitaminlerde B12 ve D vitamini behemehâl bakılmalı. Demir, Çinko ve B12 vitamin eksikliği öğrenme güçlüğüne ve iştahsızlığa, tez yorulmaya etken olabiliyorken D vitamini faiz ve muafiyet sistemi açısından ehemmiyetli ve eksikliği bu mevzuda sağlık problemlerine illet kabil o sebepten rastgele bir sene behemehâl arama edilip eksikliği yerinde tabip tavsiyesine takviyeler verilmelidir.
– Kış aylarında haftada dü kat balık tüketmeyen küçüklere balık hasım takviyesi yapılabilir, D vitamini içeren balık hasım kullanırken ayrıyeten D vitamini takviyesine ister yoktur.
-Kronik rahatsızlığı olup çare kullanan öğrencilerin ilkin evgin hallerde kullanılması müstelzim ilaçları okuldaki mesul insanlara doğrulama edilmeli ve kullanımlarıyla ait bilim verilmelidir.
-Gıda alerjisi bulunan çocukların bu vaziyetleri behemehâl öğretmene bildirilmelidir.
– Diş sağlığı dair behemehâl salname muayenelerin aksatılmaması, geçersiz dişler otama edilmeli, diş biçim bozuklukları arada bir diksiyon bozukluğuna minval açılış ihtimali olması zımnında olması yerinde diş hekimiyle anlayış başa değerlendirilmeli.
-Okul önceleri rastgele bir çocuğun telkih karnesi gözden geçirilmeli ve kalık aşılar tamamlanmalıdır.
– Okula acemi süregelen çocuklarda uyarlama ve toplumsallaşma sorunları görülebilir, kesif ağlama, kaçmaya teşebbüs, anneyi babayı rıza kabilinden davranışlarda bulunabilirler, bu gidişat ilkin günlerde alışılagelen bulunmasına rağmen, uzaması yerinde behemehâl bir uzmandan iane alınmalıdır.
-Ebeveynlerin sonsuz okul bahçesinde beklemeleri yahut kesif pıtrak sınıfa girmeleri başvuru edilmez, ailenin bu mevzuda serinkanlı olup endişelerini çocuklarına muhtemelen etmemelidir. Okulla anlayış başa acemi tagaddi düzeni ve hab düzeninin olması açısından ek şekilde bir umumi pediatri bölümünden sağlık muayenesi olup, bu mevzuda tavsiyeler alınmalı. Okul başlamadan minimum 10 gündüz ilkin hab düzeni gine oturtulmalıdır.
– Çocukların enfeksiyon rahatsızlıklarından korunmasını getirmek düşüncesince behemehâl abdesthane hijyeni ile akıllıcasına el yıkama alışkanlığının kazanması açısından ebeveynler kabilinden çocuklarına pedagoji bilimi verilmeli, hapşırık yahut öksürme esnasında ağızlarını kapatmaları dair onları ihtar etmelidir.
– Okul çağındaki çocuklarda sabahleyin kahvaltısı aşkın ehemmiyetli olduğundan, aileler behemehâl okula göndermeden ilkin evlatlarının kahvaltılarını yaptırmalıdır. Okula giderken minimum 12 yaşına genişliğinde tagaddi çantası hazırlanmalıdır, istikrarlı bir tagaddi olması açısından Okul başarısını ve muafiyet sistemini etkileyebilecek C,D,E vitaminlerinden varlıklı tabii besinler bulunmalı, behemehâl bir porsiyon semere ve bir hapaz döşenmemiş ballıdarı bulunmalıdır. Hazır semere suyu yeğleme edilmemeli, evde sıkılmış semere suyu ve ya girintisiz çıkıntısız mazot olmalı ve tagaddi çantasında behemehâl kifayetli oranda içmece suyu bulundurulmalıdır.
-Kuruyemişler iklim zımnında kaçması riski açısından sınıfta tagaddi esnasında tüketilmelidir.
-Çocuklarımıza olabildikçe amade besin tüketmeme dair tembihlemeli ve bu mevzuda karı ile mektepli ortada bir sıkı oluşturulmalıdır.
-Çocuklarımızın tabip kabilinden yasaklanmadıkça fiziki aktivitelere ve spor faaliyetlerine katılmaları motivasyon edilmelidir.”
Çocuklarda sıkça tanıdık okul hastalıkları
Okulların açılması ve çocukların cıvıl cıvıl ortamlarda bulunması zımnında kalan sağlık problemlerine huzur ebeveynlerin şuurlu olmasının ve çocukları derneşik sağlık kontrollerinden geçirmesinin şişman ehemmiyet taşıdığını tamlayan Medicana Ataşehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Uzm. Dr. Hüseyin Kıyak, sağlıklı bir okul devri düşüncesince önerilerde bulundu.
Uzm. Dr. Hüseyin Kıyak, okula anlayış ve ahit değişikliği dönemlerinde çocuklarda sıkça tanıdık okul hastalıklarını şöyleki sıraladı:
“Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu: Çeşitli virüslerin illet bulunduğu bir yukarı teneffüs yolu enfeksiyonudur. Burun akıntısı ve tıkanıklığı, hapşırık belirgindir. Genelde biberli yükselmez yahut amelî seyirlidir, kendinden geçer.
Beta-Kızıl Enfeksiyonu: Özellikle çocuk yuvası dönemindeki çocuklarda kendini yayınlayan beta-kızıl enfeksiyonu; faziletli ateş, hâlsizlik, tavuk derisi kabilinden yayılmış bir çer çöp ve geçit ağrısı yapar. Tedavide makul antibiyotiklerin kullanılması gerekir.
Orta Kulak İltihabı: Soğuk algınlığından sonradan ılımlı kulak iltihabı çocuklarda en kesif tanıdık hastalıktır. Kulak ağrısı, arada bir geçit ağrısı, kulakta hacim hissi ile gösterge verir. Ateşli yahut odsuz seyredebilir. Grip esnasında yahut sonrasında, kulak ağrısının gelişim göstermesi yerinde akla gelmelidir.
El, Ayak ve Ağız Hastalığı: Okul çağlarında en kesif tanıdık hastalıklardan birisi de el, ayak, dudak hastalığıdır. Son aşama bulaşan bulunan bu maraz ateş, halsizlik, geçit ağrısı, dudak ve lisan yaraları, yabancılar ve ayaklarda kabarcıklarla kendisini gösterir. Hastalığın yayılmasını mâni olmak düşüncesince çocuğun izole edilmesi gerekir.
Suçiçeği: Suçiçeği, çoğu kat çocukluk çağında görülmekle anlayış başa hepsi gözyaşı gruplarında görülme ihtimali mevcut virüs asıllı bir hastalıktır. Aşılanmayan çocuklar rastgele bir devir suçiçeği riski altındadır. Suçiçeği hastalığını önlemenin en sansasyonel yolu aşıdır.
Hepatit A: Bulaşıcı çocuk rahatsızlıkları ortada öne çıkan Hepatit A ilkin mülevves yiyecekler ve iri abdest ile bulaşır. Aynı sürede hepatit şekilde da isimlendirilen bu hastalıktan tevakki etmek hesabına küçüklere el temizliği behemehâl öğretilmelidir.
İdrar Yolu Enfeksiyonu: Çocukların ilkin okullardaki tuvaletleri kullanmaları aileleri hıfzıssıhha açısından endişelendirebilmektedir. Ancak tuvaletin hijyeninden aşkın ailelerin çocuklarına tuvaletlerini tutmamaları ve tuvaleti kullanırken hıfzıssıhha kurallarına ilgi etmeleri gerektiği benimsetilmelidir.
Bitlenme: Bitler aşkın bulaşıcıdır fakat kazalı değildir. Bitler, bellek derisinde anlayış döndürücü kaşıntı zımnında önemsiz şişlikler ve yaralar oluşturabilir. Tedavisi ise ilaçlanmış şampuanları ve saç bakımlarını içerir.
Okul çağında hastalıklardan tevakki etmek düşüncesince ilgi edilmesi gerekenler üzerine bilim sağlayan Uzm. Dr. Hüseyin Kıyak, “Çocuklar emraz dair bilinçlendirilmeli. Hasta bir arkadaşları var ise onunla aşkın benzeyen değinme kurmamaları dair uyarılmalılar. Eksik aşılar var ise behemehâl tamamlanmalı. Ortak objeler kesif ve makul temizlenmeli (kapı kolu, masa, oyuncak gibi). Özellikle abdesthane sonrası ve kemirmek önceleri yabancılar sabun ve su ile makul biçimde yıkanmalı, cıvıl cıvıl ve eş geçer not ortamlar beklenen olduğunca havalandırılmalı. hususi eşyalar eş kullanılmamalı (kalem, bardak gibi). Dengeli beslenilmeli ve bereketli müheyya para tüketilmeli. Düzenli ve kifayetli uykusuna ilgi edilmeli. Dirsek içine hapşırık ve öksürme alışkanlığının geliştirilmesi sağlanmalı (avuç içine yahut havaya hapşırık ve öksürük ile enfeksiyonlar şimdi emeksiz bulaşmaktadır). Çocuğunuzda enfeksiyon rahatsızlıkları olması durumunda, öbür küçüklere bulaştırmaması açısından okula gönderilmemeli ve evde dinlenme etmelidir.
Medicana Çamlıca Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Fatma Çelik, bebeklerin doğumdan doğrudan sonradan rastgele bir sağlık sorunu yaşamadan üstelik berk çocuk izleminin tabip kontrolünde bitmeme etmesi icap ettiğinin vurguladı ve şöyleki bitmeme etti: “İlk izlemler tevellüt sonrası 24 çağ içre ve taburcu olurken yapılır. Daha sonradan çocuk 5 ve 7. günlerde gine görülür. İzlemler ilkin 6 ay ayda bir, 6-12. aylarda 3 ayda bir, 13-36. aylarda 6 ayda bir, okul önceleri çağda yılda bir, okullu ve gençlerde ise 1-2 yılda bir bitmeme etmelidir. Çocuklarda faiz ve evolüsyon gözyaşı dönemlerine layıkıyla geliştiği düşüncesince ve akışmaz sıfır bir proses bulunduğu düşüncesince sonsuz takibat edilmesi ve izlenmesi şişman ehemmiyet taşıyor. Gebelikle süregelen çocuk sağlığı izleminin 0-18 gözyaşı arası derneşik biçimde yapılması, çocuklarımızı yaşama berk ve sağlıklı biçimde hazırlamanın indinde risklerini üstelik bile er tedbir alabilmeyi sağlayıcı aşkın ehemmiyetli koruyan bir yaklaşım şekilde benimseme ediliyoruz.”
Uzm. Dr. Fatma Çelik, gözyaşı dönemlerine layıkıyla yaptırılması müstelzim rutin kontrolleri şöyleki sıraladı:
“0-2 ay “Yenidoğan” dönemi: Bebeğin er şu demek oluyor ki erkendoğan yahut bir zamanlar doğma olması bu sürede yapılması müstelzim kontrolleri değiştirebiliyor. Bu çağda kontrolleri oranla kesif tutuyoruz. Yeni doğma bir bebeğin görme, duyma, kaide çıkıklığı, acemi doğan tarama testleri, boy, kilo, anlayış çevresi, umumi beden ve nörolojik sağlık muayenesi kabilinden taramalardan geçmesi gerekiyor. Ayrıca dem grubu, acemi doğan hepatit aşısı, K vitamini umumi anlamda evren genelinde meydana getirilen uygulamalardır. Doğum sonrası gelişebilen hallerde da (sarılık) ek dem tetkikleri ve araştırmalara yöneliyoruz.
1 ay- 12 arası “süt çocuğu” devri : Bu zamanın en ehemmiyetli 2 kriteri, kilogram alması ve anlayış çevresinin büyümesi. Boy, akıbet planda kalıyor. Baş etrafı beyinin gelişmesinin, kilogram alması da beslendiğinin belirtisi şekilde benimseme ediliyor. Anneyi behemehâl minimum 6 ay emzirmesi düşüncesince motivasyon ediyoruz. Bebeklerin rastgele bir ay mütebeddil motor, zihnî ve gelişimsel niteliklerini annenin bilmesi, olabilecek gecikmeleri başlangıçta mâni olmak anlamına geliyor. Çocuk izleminde en ehemmiyetli noktalardan birisi annenin çocuk doktoruyla sağlıklı enformasyon kurabilmesi, böylecene çocuktaki hepsi tebeddülat dair bilim transferi oluyor. Bu çağda hususi bir gidişat olmasa bile 6-12 ay arası umumi bir dem tetkiki yapılması gerekiyor. Bundan ahir dem tetkikleri rastgele bir obje uğrunda olsa üstelik en geç 2 yılda bir gine edilmeli. Bu incelemelerin içerisinde ne bulunduğu çocuğun faiz ve gelişimi ile şekilleniyor. Her çocukta ilkin D vitamini, diri düzeylerine bakılmalıdır. Aşılar üzerine ailenin bilgilendirilmesi, sebepleri ve neticeleri üzerine mukteza açıklamaların yapılması gerekiyor.
1-4 gözyaşı arası “oyun çocuğu” dönemi: Bu devre çocuk gelişiminde ehemmiyetli bir dönemdir. Konuşma, hareketlenme, cinselliği bilme, bireyselliğe intikal kabilinden ehemmiyetli gelişimleri kapsar. Diğer taraftan bu sürede diş gelişimi tamamlanır. Ayrıca çizik çizme, giyinme, çapraz ilikleme kabilinden terbiyeli motosiklet dediğimiz; bisiklete binme, cumbalak atma, koşuk kabilinden sert motosiklet dediğimiz hareketler çabucak gelişir. Bu devre sosyalleşmenin de başladığı bir devre şekilde benimseme edilir. 3 gözyaşı cinselliğin farkındalığı başlıyor. Bütün bu gelişmeler çocuktan çocuğa ayrımlılık gösterebiliyor. 3 yaşından sonradan illet netice ilişkisi, soyut-somut arasındaki farklar anlaşılıyor. Bu gözyaşı aralığında faiz evolüsyon değerlendirilmesi düşüncesince behemehâl muhtelif parametreleri içeren dem sayımı, uykuluk enzimleri, böbrek fonksiyonları, alkalen fosfataz, kanda vitamin seviyeleri kabilinden dem tetkiklerinin yapılması gerekiyor. Ayrıca bu gözyaşı grubunda, idrar, iri abdest incelemeleri, nesil ultrasonu, hormonlar, mızrap yaşı, duygu ultrasonu, şek var ise faiz geriliği karşıcı muhtelif kalıtım bilimi rahatsızlıkları ekarte geçirmek düşüncesince incelemelerin yapılması gerekiyor.
4-6 gözyaşı periyodunu “okul önceleri dönem” şekilde adlandırıyoruz. Mantık gelişmeye başlıyor. Dil, algılama, kognitif evolüsyon ve toplumsallaşma gözle görülmektedir biçimde artıyor. Grup oyunlarını yeğleme ediyorlar. Bu dönemdeki eğilimler ayırt edilip çocuklar kabiliyetlerine layıkıyla yönlendirilmesi gerekiyor. Çocukların bu sürede zihinsel, bedenî ve toplumsal anlamda okul zamanına hazırlanması önemli. Bu çağda şimdi ilkin alışılagelen revan büyümede çöküntü var ise 1-4 gözyaşı arası tamlanan incelemeler yapılmalıdır. Doğuştan mevrut rahatsızlıkların amelî seyretmesi arada bir tanıyı geciktirebiliyor. Belirli bir hastalığa gizil yatkınlığı bulunan çocukların hastalığının ortaya çıkması tagaddi şekilleri yahut geçirdikleri hastalıklarla tetiklenebiliyor. Okul ve yeni yetmelik çağı çağı devri dediğimiz 6-18 gözyaşı çağında çocukların nörolojik, zihnî ve birey izleminde ana babalar genişliğinde öğretmenlerin de değerlendirmelerine ilgi edilmesi gerekiyor. Özellikle yeni yetmelik çağı çağı çağında çocukların birey gelişimleri cankulağı izlenmesi, ortaya çıkan sıkkın hallere huzur önlemler katılması önemli. Çocukların diş sağlığı dair da mukteza yönlendirmeler vurgulanmalıdır. Çocuk gerçek spor yapıyorsa extra kardiyolojik sağlık muayenesi de yaptırılması önerilir. Çocukluk çağı aşılarının 14 hoşnutluk genişliğinde bitmeme etmiş bulunduğu ve 10-16 gözyaşı grubunun da sağlıklı olmalarına karşın en geç 2 yılda bir tabip kabilinden görülmesi gerekiyor. 1-4 gözyaşı arasındaki tetkikler, bu devre düşüncesince de uygun.
Medicana International İstanbul Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Orkida Malile, evren çapında minimum 450 milyon çocuğun otama mucip bir müşahede sorunu bulunduğunu ve 90 milyon çocuğunda müşahede kaybıyla yaşadığının altını çizdi. Her ne nedenle olursa olsun müşahede sorunlarının çocukların eğitimlerini gerçek bir biçimde etkilediğini ve özgüven problemlerine etken olabildiğini, bundan dolayı ilkin okul öncesinde delik kontrollerinin yapılması şişman ehemmiyet taşıdığını tamlayan Op. Dr. Orkida Malile, okul devri çocukların delik sağlığını etkileyen faktörler ve otama şekilleri üzerine bilim verdi.
Görme duyusu çocukların dünyayı şimdi emeksiz kavramasına araştırma görevlisi oluyor. Eğer müşahede duyusu dört dörtlük şekilde vazifesini yapmıyorsa çocukların öğrenme yeteneklerinin en yukarı potansiyeline erişmesini engelleyebiliyor. Pek aşkın müşahede sorunu er yaşlarda başladığı düşüncesince çocukların delik muayenelerinin bir zamanlar yapılması ehemmiyet taşıyor. Okulların açılacağı şu günlerde ailelerin evlatlarının delik sağlığı düşüncesince rutin muayenelerini yaptırmaları pedagoji bilimi süreçleri açısından nazik bir gösteriş oynuyor. Medicana International İstanbul Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Orkida Malile, “Toplumda en kesif tanıdık nakız kusurları çocukluk çağlarında başlamaktadır. Kırma kusuru şekilde miyop, hipermetrop ve astigmattan bahsedilebilir. Bunun indinde çocuklarda şaşılık, delik tembelliği, perde ve delik tansiyonu da görülebilmektedir” dedi.
Her yaşta ve dirim aşamasında müşahede muayenelerinin görmeyi çelimli tutmaya araştırma görevlisi olacağına ilgi çekici Op. Dr. Malile, “Çocuklardaki nice müşahede sorunu er bir etapta kişileştirme edilirse, ercecik otama etabına gidilmesine araştırma görevlisi olur. Bazen çocuklar müşahede problemlerini ayırt etmeyebilirler. Ancak titiz strateji onlarda müşahede sorunu bulunduğunu gösterebilir. mesela televizyonu yakından izlemek, gözleri kısaca bakmak, bir işaret okurken ve ya tablet kullanırken yüzeye bir güzel yaklaşmak, makaleleri sinirli yazmak, yürürken ve ya koşarken dengeyi kaybedip düşmek, sonsuz gözleri ovuşturmak bir delik sorunu bulunduğunu gösterebilir” biçiminde konuştu.
Görme problemininin eğitimi etkilediğini tamlayan Op. Dr. Malile, “Çocuklarda er başlangıçlı müşahede sorunları motor, dil, duygusal, toplumsal ve kognitif gelişimde teehhür yaşayabilir” niteleyerek “Araştırmalara layıkıyla çocuklarda oluşan müşahede sorunları onların pedagoji bilimi neticelerini etkileyebilir, düşüt özgüvene ve gelecekteki sosyo-ekonomik potansiyele negatif katkıda bulunabilir. Miyopi (uzağı görememe) çocukları etkileyen en yayılmış delik rahatsızlığıdır ve evren çapında yaygınlığı çabucak artmaktadır. Miyopi sorunu çocukluk yaşlarda ortaya çıktığında çocuklar uzaktaki cisimleri dumanlı görmeye başlar. Ebeveynlerin çocuklarına sağlıklı tutum trendleri motivasyon ederek miyopiyi nehiy yahut tek olmasa ilerlemeyi yavaşlatma açısından görevi oranla önemlidir. Bu nedenle de rastgele bir sene okul öncesinde delik kontrollerinin yaptırılması, bunun akabinde de gözene kullanımına başlanması gerekebilir” dedi.
Çocuğunuzun gözlerini ve gelişen müşahede yetisini korumaya araştırma görevlisi olacak noktaları paylaşan Op. Dr. Orkida Malile, “Meyve ve sebzeler açısından zengin, sağlıklı bir beslenme, yavrunuzun görüşünün korunmasına araştırma görevlisi olabilir. Meyve ve sebzelerde sağlıklı gözler ve düşünce düşüncesince mukteza bulunan nice vitamin ve mineral bulunur. Evde sağlıklı bir tagaddi planı çocukların müşahede sağlığını da müspet etkiler.
Op. Dr. Orkida Malile, şu önerilerde bulundu:
Ekran Süresini Kısaltın: Artan görüntülük süresi, düzeltilmeyen müşahede problemlerini şimdi da kötüleştirebilir. Her gündüz görüntülük başlangıcında kalma süresini alıkoymak ve çocuğun rastgele bir çeşit sayısal aleti kullanırken kesif pıtrak açıklık vermesini sağlamak, müşahede kabiliyetinin korunmasına araştırma görevlisi olacaktır. Okuma, yemeni yahut çizim kabilinden öbür benzeyen düşünce aktivitelerini yaparken kesif pıtrak açıklık hasretmek de güzel bir alışkanlıktır. Bunun indinde derneşik hab da müşahede sağlığı açısından önemlidir. Yeterli uyku, delik dinlenmesini sağlar.
Düzenli Göz Muayenesi Önemli: Birçok çocuk rastgele bir gündüz saatlerce benzeyen düşünce aktiviteleri yaparak çağ geçirir. Tıpkı vücuttaki öbür kaslar kabilinden delik kaslarının da gevşemesi düşüncesince vakte gereksinimi vardır. Dışarıya çıkmak, gözlerinin uzaktaki nesnelere bakmasını sağlar, bu da delik kaslarının çalışmasını sağlar. Ayrıca belirgin havada güneşten tahsil edilen D vitamini muafiyet açısından da yarar verir. Güneş bulunduğu yıllarda çocuklarla dışarıda devir geçirirken UV filtreli şems gözlükleri kullanmalarını getirmek da delik sağlığı düşüncesince önemlidir. Koruyucu gözlüklerle delik yaralanmalarının tahminî yüzdelik 90’ı önlenebilir. Çocuklar şayet spor yahut öbür aktivitelerle uğraşıyorsa koruyan gözene kondurmak delik yaralanmalarına da bariyer olur. Ayrıca küçüklere meydana getirilen derneşik delik kontrolleri önemlidir. Göz doktorları böylecene bir dava var ise ercecik kişileştirme bedel ve tedavisini önerir.”
Çocukların istikrarlı ve sağlıklı beslenmeleri düşüncesince tavsiyelerde mevcut Medicana Kadıköy Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Maria Tanoğlu Abdülmesih, ‘’Çocukların okullarda sağlıklı bir halde beslenmeleri, onların erke seviyelerini korumaları, konsantrasyonlarını artırmaları ve umumi sağlıklarını sürdürebilmeleri düşüncesince önemlidir.’’
Dyt. Maria Tanoğlu Abdülmesih çocukların okullarda ne sağlıklı beslenmeleri gerektiği dair şu önerilerde bulundu:
“Dengeli Bir Kahvaltı: Kahvaltı günün en ehemmiyetli öğünlerinden biridir. Çocuklar güne istikrarlı bir kahvaltı yaparak başlamalıdır. Kahvaltıda protein (örneğin, husye yahut mazot ürünleri), dört dörtlük tahıllar (örneğin, dört dörtlük buğday ekmeği yahut yulaf ezmesi) ve semere bulunmalıdır.
Sağlıklı Atıştırmalıklar: Okulda çocukların atıştırmalıklarını seçerken sağlıklı seçeneklere odaklanın. Örneğin, semere dilimleri, sebzeler, yoğurt, fındık yahut fıstık ezmesi ile dolgulu dört dörtlük buğday krakerler kabilinden sağlıklı atıştırmalıklar yeğleme edilebilir.
Su İçme Alışkanlığı: Su, beden düşüncesince mühim bir şeydir ve çocuklar okulda aldığı kadar su içmelidirler. Şekerli içecekler namına su yeğleme edilmelidir.
Şeker ve Tuz Kontrolü: Okul yemeklerinde ve atıştırmalıklarda diyabet rahatsızlığı ve sodyum klorür miktarına ilgi edilmelidir. Aşırı yiyintili ve tuzlu yemeklerden kaçınılmalıdır.
Yeterli Sebze ve Meyve Tüketimi: Çocukların günce şekilde kifayetli oranda göveri ve semere tüketmeleri gerekmektedir. Çocukların öğlen vakti yemeğinde istikrarlı bir sefer tüketmeleri önemlidir. Bu, protein, karbonhidrat, sağlıklı yağlar, lif, vitaminler ve mineraller içeren bir kemirmek demektir. Öğle yemeğinin bir parçası şekilde küçüklere muhtelif mülevven sebzeler sunmaya çalışın. Havuç, brokoli, domates, biber kabilinden sebzeler hem içimli bununla beraber besleyen seçeneklerdir. Et, tavuk, balık, yahut kurubaklagiller kabilinden protein kaynakları çocukların büyümesi ve erke seviyelerinin korunması düşüncesince önemlidir. Öğle yemeğinde bu çeşit yemekleri içeren yemekler sunun.
Tam Tahıllı Ürünler: Ekmek, makarna, düğü ve öbür tahıllı mahsulat dört dörtlük buğday kabilinden dört dörtlük tahıllı seçeneklerle değiştirilmelidir. Tam tahıllar, erke sağlar ve tel içerir. Tam tahıllı ekmek, makarna yahut ebebulguru kabilinden tercihler sunarak küçüklere sağlıklı karbonhidratlar sağlayın.
Beslenme Eğitimi: Çocuklara sağlıklı tagaddi dair pedagoji bilimi vermek, onların şuurlu besin seçimleri yapmalarına araştırma görevlisi olabilir. Besinlerin yararları ve zararları üzerine bahsetmek önemlidir.
Özel Diyet İhtiyaçları: Bazı çocuklar hususi perhiz gereksinimlerine cemaat kabil (örneğin, alerjiler yahut intoleranslar). Okul çalışanı ve yönetimi, bu çeşit gereksinimleri bulunan çocukların tagaddi ihtiyaçlarını istikbal yapmak düşüncesince mukteza önlemleri almalıdır.
İyi misal Olun: Çocuklar, ebeveynlerinin ve öğretmenlerinin sağlıklı tagaddi alışkanlıklarını takibat ika eğilimindedirler. Bu nedenle yetişkinler, küçüklere sağlıklı tagaddi trendleri özgülemek düşüncesince güzel bir kip olmalıdır. Okulda sağlıklı tagaddi alışkanlıklarını motivasyon etmek, çocukların büyümelerine ve gelişmelerine araştırma görevlisi kabil ve gelecekteki sağlık problemlerini önlemeye ulama sağlayabilir.”
Bu habere yorum yap...