Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar Batmanlı öğrencilerle buluştu

Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar Batmanlı öğrencilerle buluştu

Doğru haberin adresi.

Prof. Dr. Aziz Sancar ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal online namına Batman Üniversitesi konuşma salonunda öğrencilerle buluştu.

Batman Üniversitesinin ‘öğrenci buluşmaları, rustik ve diyalekt kalkınmada üniversitenin rolü’ programı kapsamında Nobel Ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal online namına öğrencilerle buluştu. Prof. Dr. Sancar, meydana getirdiği konuşmasında “Bütün samimiyetimle bildirmek istiyorum ki bu toplantılarda beni en aşırı bahtiyar eden, beni değişik birlikte enerjiyle dolduran gençlerle yaptığımız buluşmalar oluyor. Bunun adına birlikte de memleketimin gençleriyle birlikte araya gelmenin fazlalık gücünü koyun. Sarınırım şu an sizlerle birlikte arada olmanın abd ne hissiyat uyandırdığını anlamışsınızdır. Sizleri ismen tanımıyorum, hiçbirinizin avlu hikayesini uygun bilmiyorum. Ama güvenli olun hepinizi aşırı dobra tanıyorum. Çünkü gözlerinizdeki erke bana on paralık ecnebi değil. İçinize sığdırmakta zorlandığınız heyecanınız bana on paralık ecnebi değil. Beni dinlerken kafanızdan sabık fikriyat bana on paralık ecnebi değil. Kaygılarınız, endişeleriniz, istifham işaretleriniz bana on paralık ecnebi değil. Çünkü karşınızdaki bu eş zamanında sizin hissettiğinizi hissediyor, siz değerli ziyaretçilerimizin kurduğu hayalleri kuruyor, sizinkilere benzeri birlikte ömür sürüyordu. Bu eş diyor ki siz değerli ziyaretçilerimizin ortada başarılarıyla, meydana getirdiği çalışmalarla bilimde, sanatta ve ya rastgele ayrıksı birlikte bölgede ortaya koyduklarıyla insanlığa yapmış bulunduğu katkılarıyla ortaya çıkma ve seneler sonraları gençlerle buluşacak, başarılarının peşindeki ilhamı, azmi ve çalışmalarını anlatacak” dedi.

“Ben yeteneksiz olursam bekâr Aziz Sancar değil, dört başı mamur Türkiye yeteneksiz ergin niteleyerek birlikte fikir olurdu”

Öğrencilerin sorularını yanıt veren Sancar, başlangıç pes etmediniz sorusuna “İki etmen vardı. Birincisi zat hususi nedenim. Oda ego mağlubiyeti bildirme edemem. Benim şahsiyetim o. Mağlubiyeti bildirme edecek kişiliğim yok. İkincisi ise ego Amerika’da Türkiye’yi özümleme ediyorum. Eğer ego yeteneksiz olursam bekâr Aziz Sancar yeteneksiz ergin değil dört başı mamur Türkiye yeteneksiz ergin niteleyerek birlikte fikir olurdu. Bunlar bana mütekait günlerimde çelim verdi ve depresyona girdiğim de beni depresyondan çıkardı” yanıtını verdi.

“Babamdan ve annemden sağlam aldım”

Öğrencilerin “Kimden sağlam aldınız?” sorusuna Sancar, “İki insandan sağlam aldım. Babam yaşamda tanıdığım en deli dolu adamdır. Yaz şita dört başı mamur gününü bahçede, tarlada ve kavaklıkta geçirirdi. Babam daima çalıştı. Biliyorsunuz Türkiye’nin değme durumunda rical kahvehaneye harcama orada çay içer dubara oynar. Babam onları yapmadı. Babam daima ailesi düşüncesince çalıştı ve elinden geleni yaptı. Çünkü tığ az gelirli birlikte aileydik. İkincisi annem. Annem çalışmaya ve tahsile aşırı ehemmiyet verirdi. Çünkü ne o ne de babam okuryazardı. Ama okuryazar olanların avantajlarını görüyordu” niteleyerek yanıt verdi.

“20 bin öğrencimizden 1 milyon öğrencimize”

2023 senesinde TEKNFEST programına 1 milyon bireyin katıldığını kail TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “Bizim sunduğumuz programların iri çoğunluğu gençlere, öğrencilerimize ve çocuklarımıza. Bunu en ehemmiyetli açacak noktayı de TEKNOFEST. TEKNOFEST ile Türkiye’nin geleceği yazılıyor arkadaşlar. Sadece devletlerin değil coğrafyanın geleceği, insanlığın geleceği yazılıyor. 2018 senesinde geçmiş TEKNOFEST gerçekleştirildiğinde 20 bin yarışmacı, 500 bin elçi vardı. 2018 aşırı derinliğine devir değil 5 sene önce. Bu sene elden İstanbul’dakine 2 milyon 700 bin ad katıldı, fakat aşırı henüz önemlisi 1 milyon yarışmacımız vardı. 20 bin öğrencimizden 1 milyon öğrencimize ego sorunlara kelimesiz kalmıyorum, benim çözümüm mevcut diyen arkadaşımız vardı” niteleyerek konuştu.

Yapılan programa Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran, Hakkâri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş, Gaziantep İslami Bilim ve Teknolojiler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şeyhmus Demir, öğrenciler ve il protokolünden yöneticiler katıldı.

24315
Önceki Haber
24317
Sonraki Haber

Bu habere yorum yap...

Benzer Haberler

Haberlere abone ol

Çamlıyayla Haber'e abone olup, Çamlıyayla ile ilgili son dakika haberleri, hava durumu ve Mersin Geneli hakkındaki olaylardan anında haberdar olabilirsiniz.