Lenfomada derneşik ve ehliyetli dozda çare tedavisi dirim süresini uzatıyor
Lenfomada derneşik ve ehliyetli dozda çare tedavisi dirim süresini uzatıyor
Dünya Aferez Birliği (WAA) Başkanı Prof. Dr. Altuntaş, lenf sistemi kanseri bulunan lenfomada, derneşik aralıklarda ve tam dozda çare tedavisinin hayat süresini uzattığını bildirdi.
Doğru haberin adresi.
Ankara
Dünya Aferez Birliği (WAA) Başkanı Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, “Dünya Lenfoma Farkındalık Günü” namına belirleme edilen 15 Eylül’de rastgele birlikte sene ayrışık etkinlikler düzenlendiğini, bu sene “Küçük Şeyler Güven Yaratır” temasının belirlendiğini söyledi.
Lenf sistemi kanseri bulunan lenfomanın, lenfosit denilen kan hücrelerinin lenf bezlerinde birlikte tomar artarak artması kararı ortaya çıktığını özetleyen Altuntaş, biçimsiz işkilli lenfositlerin lenf bezleri haricinde dalak, karaciğer, mızrap iliği ve öbür nesiç yahut organlarda da çoğalabildiğini belirtti.
Altuntaş, hastalığın lenf düğümlerinde ve uykuluk kabil lenfoid dokularda ortaya çıkabildiğini yahut mide, bumbar kabil organlardaki lenf dokusundan kaynaklanabildiğini belirterek biçimsiz işkilli lenfoid hücrelerin kan ve lenf dolaşımı kanalıyla bünyenin öbür kısımlarına da yayılabildiğine dikkati çekti.
Lenfoma gelişiminde riziko faktörlerinin genetik, immünsüpresyon, çevresel faktörler, virüsler, bakteriler, parazitler, kimyevi ve fiziki ajanlar, radyasyon, kemoterapi, kolajen nesiç hastalıkları, muafiyet sisteminin bozulması ve muafiyet sistemi rahatsızlıkları namına sıralandığını anlatım fail Altuntaş, sigara ve öbür duman ürünlerinin kullanımının da en ehemmiyetli riziko faktörleri ortada bulunduğunu vurguladı.
Son altı ay zarfında bulunan ağırlığında yüzdelik 10 ve beden kayba dikkat
Altuntaş, Türkiy’de hepsi lenfoma çeşitlerinin görülme sıklığının kestirmece 100 binde 10 bulunduğunun kestirim edildiğini aktararak “Lenfoma rahatsızlığı gözyaşı ile çoğalma yayınlayan birlikte dokunmabana türüdür. İleri yaşlara erişince görülme sıklığı 100 binde 60’a genişliğinde çıkabilmektedir. Tüm dünyada 1 milyondan birlikte tomar lenfoma hastası yaşamakta olup rastgele birlikte devir 1000’in üstünde dünkü lenfoma teşhisi konulmaktadır.” diyerek konuştu.
Hastalığın boyun, aşağı mahalle altı, kasık kabil yerlerdeki lenf bezesinde büyüklük, vücutta 38 adım ve üstünde faziletkâr ateş, kilogram kaybı, ilkin perhiz yapmaksızın akıbet altı ay zarfında bulunan gövde ağırlığında yüzdelik 10 ve beden kayıp, şeb terlemesi, ciltte kaşıntı, halsizlik, yorgunluk, nikbet ve tutulan organa ilgili rastgele birlikte bulgunun lenfoma belirtisi olabileceğini tamlayan Altuntaş, laflarına şöyleki bitmeme etti:
“İlk yakınma genellikle lenf bölgelerinde ortaya çıkan ağrı olmaksızın birlikte şişliğin ayırt edilmesi şeklindedir. Hodgkin lenfomada bu şiş ilkin çoğunlukla solda köprücük kemiği üstünde yerleşimlidir. Koltuk altı ve kasıktaki lenf düğümü bölgelerinde de nema olabilir. Az sayıda hastada ise lenf düğümü büyümesinin münteşir bulunduğu görülür. Göğüs kafesi zarfında veya meşime boşluğu içerisindeki lenf düğümlerinde de nema olabilir. Bunlar edisyon sebebi olacak iri kitleler oluşturuyorsa soluk darlığı, yüzdelik ve uzunlukta şişme veya karında şişlik, ele mevrut kitle, meşime ağrısı kabil şikayetlere minval açabilir. Fizik muayenede uykuluk veya uykuluk büyüklüğü saptanabilir.”
“Erken canlandırma birlikte tomar önemli”
Prof. Dr. Altuntaş, tedavide er tanının birlikte tomar ehemmiyetli olduğuna ayraç ederek “Erken canlandırma birlikte tomar önemlidir. Ağrısız, korse kıvamında neşeli lenf bezesi şişliği, yanı sıra faziletkâr acı ve kilogram kaybı yerinde doğrudan afiyet kuruluşuna bulunmak gerekmektedir.” uyarısında bulundu.
Tanı atmak düşüncesince kesinlikle yakalanmış bölgeden biyopsi yapılması icap ettiğinin altını çizen Altuntaş, değişmez tanının işlemeyen tetkik kararında konulduğunu söyledi.
Altuntaş, lenfomanın otama edilebilmektedir birlikte çor bulunduğunu belirterek “Lenfoma kür şansı faziletkâr bulunan kısaca otama sonrası tekrarlamayacak dokunmabana türlerinden biridir. Lenfoma tedavisi kimyevi otama ve immünoterapilerle, seçme olaylarda ise radyoterapiyle yapılmaktadır. Güncel namına lenfoma tedavisinde hayattaki ve Türkiye’deki çalışmaların gayesi lenfomanın faziletkâr tansiyon, diyabet kabil arama edilebilen süreğen birlikte çor durumuna getirmektir.” dedi.
Lenfomada dünkü tedavilerin de rüya donör bulunduğu değerlendirmesinde bulunan Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, şunları kaydetti:
“Lenfoma, bire birlikte yüz hastalığa erbap hastalar ortada güçlü açıkça farklılıkların görüldüğü ayrışık birlikte ekip hastalıktır. Lenfomada hem çor hem otama bununla birlikte hastalığın salah süreci insana özgüdür, adeta inç izi kabil her insanın rahatsızlığı ve seyri birlikte diğerinden farklıdır.
Düzenli aralıklarda ve tam dozda deva tedavisi kabul etmek hayat süresini uzatmaktadır. Lenfoma tedavisinde hayat süresi düşüncesince en ehemmiyetli göstergelerden birisi geçmiş aylarda tahsil edilen ilaçların mecmu dozudur. Bu bağlamda akla yatkın aralıklarda tam dozda deva kabul etmek gereklidir. Bu sebeple dü yahut üç hafta aralıklarla maruz otama süreleri tıbbi ıztırar olmadıkça geciktirilmemeye mücahede edilmelidir.”
“Psikososyal mesail tedaviyi bırakma, tedaviyi aksatma kabil tablolara minval açabiliyor”
Lenfomanın hastaların nice soru, akıl yahut şek ile kapalılık zarfında yaşamasına yahut bu duyguyu hissetmesine niçin olabildiğine ayraç fail Altuntaş, “Psiko-onkoloji dalında matem reaksiyonu ve uyuma müteveccih alışılagelen muazzez psikoloji tadilat yaşanabileceği kabil çöküntü ve acınma bozuklukları kabil hayat kalitesini, hastalanmış deneyimini ve otama başarısını menfi yönde etkileyen psişik bozukluklar da görülebilmektedir.” diyerek konuştu.
Fevzi Altuntaş, şunları kaydetti:
“Psikososyal mesail tedaviyi bırakma, tedaviyi aksatma, metrukiyet ve kaybolma kabil ağırbaşlı tablolara minval açabilmektedir. Bu sebeple lenfoma tedavisinde hastalara hem psişik bununla birlikte toplumsal dayanak noktası rastgele birlikte dokunmabana tedavisinde bulunduğu kabil ehemmiyetli ve gereklidir.
Bilimsel incelemelerde bilgilendirme, bilinçlendirme yahut farkındalığın artırılmasıyla toplumsal destekten meydana gelen güvenin, hastaların afiyet işlev süreçlerini şimdi dobra sürdürmelerine, hayat kalitesi ve bozulmamış kalım sürelerinin şimdi dobra bulunmasına minval açmış bulunduğu gösterilmiştir. Psikolojik ve toplumsal dayanak noktası meydan hastalar şimdi ümitli yaşadıkları ve yaşama şimdi müspet baktıkları düşüncesince hastalığın tedavisinde muvaffakiyet şansı da artmaktadır.”
Bu habere yorum yap...