Kemik iliği bağışı sebebiyle kansere “elveda” dediler
Bilkent Şehir Hastanesi Onkoloji Hastanesi'nde kardeşlerinden tahsil edilen mızrap iliği nakliyle acemi müşterek taayyüş başlamış olan aritmetik öğretmeni Ebru Koçak ve darülfünun talebesi Mustafa Hayrullah Zoymanoğlu, asıl göze bağışı çağrısında bulundu.
Doğru haberin adresi.
Ankara
Her sene ilkgüz ayının üçüncü cumartesi haset fahri mızrap iliği bağışçılarına teşekkürname kılmak amacıyla Dünya Kemik İliği Bağışçıları Günü adına kutlanıyor. Bağışçılar, verdikleri üç tulum kanla kanserle uğraş fail müşterek hastaya acemi müşterek hayat paha edebiliyor.
Türkiye’de lösemi, lenfoma, multipl miyelom kabil hematolojik kanserlerin tedavisi ve mızrap iliği nakillerini meydana getiren en kuvvetli merkezlerden bir tanesi de Bilkent Şehir Hastanesi Onkoloji Hastanesi Hematoloji Kliniği’nde toprak alıyor. Bu klinikte planlı otama ve nakiller yardımıyla nice marazlı sağlığına birleşme şansını yakalayabiliyor.
“24 Kasım Öğretmenler Günü’nde eş kardeşimden aktarım yapıldı”
Hastanedeki mızrap iliği nakliyle aceleci lösemiyi atlatan 25 yaşındaki hesap öğretmeni Ebru Koçak AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, 1,5 sene evvel okulda öğrencilerine öğüt anlatırken konuşmakta zorlandığını, bacaklarında şişliği ayırt etmesi dair doktora başvurduğunu anlattı.
Lösemi tanısını Nisan 2022’de aldığını ve çabucak tedaviye başlandığını tamlayan Koçak, duygularını şu laflarla dile getirdi:
“Hastalığımı önceleri bildirme edemedim. Saçlarımı kaybetmeye başlamamla durumumu bildirme ettim ve tedavimle mücadeleye başladım. Kemik iliği nakli evresine geldiğimde evvel müşterek bağışçı bulunmuştu lakin sonra dokularının dört dörtlük uymadığı saptandı. Çok üzülmüştüm.
Son çıkar kere 17 yaşındaki kardeşimdi. Yaşı dört dörtlük uymadığı düşüncesince hocalarımız evvel kardeşimden bildirme kılmak istemedi, bu süreçte 2-3 ay bekledim. Sonrasında ise kardeşimin vaziyeti makul bulununca mızrap iliği nakli gerçekleşti. Ben daim o aktarım gününü beklemiştim, aşırı şükür beli ayrıca güzeşte sene 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde aktarım yapıldı. İyileşme dönemini de atlattım ve şu an hayatıma kaldığım yerden bitmeme ediyorum. Öğrencilerimi aşırı özledim, onlara en endamsız müddette art dönebilmeyi imge ediyorum.”
Koçak, dimdik topu topu bireylere, “Lösemi tedavisinin sonlanabilmesi düşüncesince mızrap iliği nakli şart. Benim kabil nice marazlı şu an aktarım olabilmek düşüncesince bekliyor. Bu sebeple lütfen bağışçı olmaktan çekinmeyin.” çağrısında bulundu.
“Ablam yegâne kardeşim, baht yapıtı iliğimiz yüzdelik 100 mevzun çıktı”
Marmara Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi, 23 yaşındaki Mustafa Hayrullah Zoymanoğlu da lösemiye yakalanması dolayısıyla 3. sınıfta eğitimini dondurduğunu söyledi.
Zoymanoğlu, Ekim 2022’de tanılama aldığını, Bilkent Şehir Hastanesi’nde çabucak tedavisine başlandığını belirterek, şöyleki konuştu:
“Ablamın mızrap iliği bağışı yardımıyla hanuman ayında aktarım oldum. Bu sayede lösemiyi yendim. Başlangıçta aşırı kesif kontrole geliyordum, şu anda ayda müşterek hekim kontrollerim sürüyor. Ablam benim yegâne kardeşim, baht yapıtı iliğimiz yüzdelik 100 mevzun çıktı. Aramızdaki bağı bu proses aşırı elan güçlendirdi. Hastalar otama sürecinde sıkıca müşterek süreçten geçiyor, en sıkkın fraksiyon da aktarım düşüncesince beklemek. Bu sebeple dimdik her insanın köken göze bağışçısı olmasını öneriyorum, benim derece bahtlı sıfır nice marazlı var.”
Okulunu aşırı özlediğini de dile getiren Zoymanoğlu, eğitimini müşterek an evvel tamamlayabilmek istediğini kaydetti.
“Bir hastanın aktarım düşüncesince kardeşiyle dört dörtlük mevzun olma şansı yüzdelik 25”
Hematoloji Kliniği ve Kemik İliği Transplantasyon Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Gülsüm Özet de mızrap iliği bağışı ve naklinin önemine ayraç ederek, “Kemik iliği nakli ilkin hematolojik hastalarda başarıyla tercih ettiğimiz müşterek otama seçeneği. Çünkü mızrap iliğinde hem kendini yenileyen aynı vakitte ses kan hücrelerine dönüşebilen köken hücreler mevcut.” dedi.
Özet, mızrap iliği nakillerinin çoğunun periferik kandan birleşen köken hücrelerle yapıldığını ve nakillerin otolog (hastanın özlük köken hücrelerinin kullanılması) yahut allojenik (bir apayrı bireyin köken hücrelerinin kullanılması) kazanmak kıl payı dü yöntemle gerçekleştirildiğini anlattı.
Bu nakillerin hastaların onma bulma şansını ehemmiyetli miktarda artırdığını vurgulayan Özet, laflarını şöyleki sürdürdü:
“Allojenik köken göze nakilleri hastaların kardeşi, akrabası yahut hısım dışı müşterek insandan yapılıyor. Çok seyrek de kordon kanını kullanıyoruz. Bir hastanın aktarım düşüncesince kardeşiyle dokusunun dört dörtlük mevzun olma şansı yüzdelik 25. Bu olmadığında akrabalarından yahut hısım dışı fahri vericilerden makul bağışçıyı aramaya başlıyoruz. Eskiden fahri vericileri hayattaki donör bankalarından gerçekleştirme ediyorduk. Ancak 2015’te vatanımızda TÜRKÖK’ün devreye katılması yardımıyla başlarken diyar dışından fahri köken göze bağışçısı getirirken demin fahri bağışçılarımızın hücreleriyle diyar haricinde nakiller yapılabiliyor.”
18-50 gözyaşı arasındaki dimdik gelişigüzel fert köken göze bağışçısı olabilir
Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılay iş donanmasında başlatılan TÜRKÖK projesinin aşırı ehemmiyetli olduğuna ayraç fail Özet, “18-50 gözyaşı arasındaki dimdik gelişigüzel fert Türk Kızılaya başvurarak köken göze bağışçısı olabilir. Bağışçılardan ilk evrede çabucak üç tulum kan alınıyor ve kanında incelenen nesiç grupları bilim bankasında saklanıyor. Bu dokularla aktarım gözleyen hastaların halleri TÜRKÖK üstünde karşılaştırılıyor ve müşterek hastayla uyuştuğu memul donör bulunması yerinde Türk Kızılay tarafından bağışçıya ulaşılıyor.” dedi.
Prof. Dr. Özet, bağışçının bildirme etmesi yerinde merkezlerde etraflıca incelemelerin yapıldığını, nesiç grubu dört dörtlük uyarsa aferez cihazıyla köken hücrelerin 5 çağ süreyle toplandığını aktararak, “Bağışçı kazanmak on paralık çetin değil, insana vereceği nazar boncuğu dokunca yok. Kök hücreleri menfaatlerini endamsız vakitte yenilediği düşüncesince paha yaptığında azalmıyor.” sanarak konuştu.
Kök göze bağışı dair içtimai farkındalığın çoğalması icap ettiğinin altını çizen Özet, “Sadece üç tulum kanla donör talibi olmak, sonra şayet mevzun marazlı bulunursa müşterek hayatı örtbas kılmak aşırı kıymetli. Vericiler açısından bakmış olduğunuzda da müşterek başkasının yaşamını örtbas kılmak her insana kader olacak müşterek bilinçlilik değil, onlar düşüncesince de aşırı şişman müşterek mutluluk.” ifadesini kullandı.
Özet, kimi donör adaylarının dört dörtlük aktarım etabında köken göze bağışından vazgeçtiğine de değinerek, bunun hastalar düşüncesince şişman müşterek devir kaybı ve umutsuzluğa kere açtığını, bundan dolayı bağışçıların hakkıyla bağışçı olma kararını vererek akıntı etmesi icap ettiğini vurguladı.
“Türkiye, mızrap iliği naklinde aşırı güzel müşterek noktada”
Hastanenin Kemik İliği Transplantasyon Ünitesi’nde 4 yılda kestirmece 270 mızrap iliği nakli gerçekleştirildiğini, merkezin dört dörtlük kuvvetli misyon verdiğini dile getiren Özet, aktarım bulunan hastaların etraflıca devre derneşik kontrollerle izleme edildiğini ve bu sayede dimdik topu topu fertler kabil yaşamını sürdürebildiklerini kaydetti.
Özet, “Türkiye, mızrap iliği naklinde aşırı güzel müşterek noktada. Gerek amme gerekse özelde mızrap iliği aktarım üniteleri lazım benzer ve niteliğe kazanmış durumda. Geçmişte hastalara esna gelmemesi, kimi hastaların diyar dışına gitmesi kabil bağlam yaşanıyordu. Günümüzde ise tığ ülkemize mevrut ecnebi hastalara aktarım yapabiliyoruz. Ülkemizde yılda 5 binin üstünde aktarım yapılıyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Bu habere yorum yap...