Akademisyenlere layıkıyla leyleklerin er toprak kayması kaba geçecek kışın habercisi

Akademisyenlere layıkıyla leyleklerin er toprak kayması kaba geçecek kışın habercisi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi ile Afyon Kocatepe Üniversitesinden dü akademisyenin icra ettiği araştırmaya layıkıyla leyleklerin er göç etmesi kışın kaba geçeceğine ayraç ediyor.

Doğru haberin adresi.

Samsun

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet Bahadır, AA muhabirine, leyleklerin göç vakitleri ile ilişik etraflıca zamandır bitmeme fail beraberinde araştırı yaptıklarını dile getirdi.

Bahadır, Afyon Kocatepe Üniversitesinden (AKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Dr. Öğr. Üyesi ve İklim Bilimci Okan Bozyurt’la, 1979 senesinde başlatılan emek harcamayı 2012’de devralarak 11 senedir leyleklerin göç tarihlerini yakından izleme ettiklerini söyledi.

Leyleklerin çoğu kez Türkiye’den Afrika’ya 26 Ağustos-3 Eylül çağında göç ettiklerini tamlayan Bahadır, “Bazı seneler leylekler bu tarihten 10 ila 12 güneş hâlâ er göç ediyorlar. Özellikle 1979-2012 yıllarını havi çalışmada tığ 1984, 2005, 2010 ve 2011 yıllarını başvuru alarak bu tarihlerle ilişik beraberinde çözümleme gerçekleştirdik. Bu tarihlerde leyleklerin alışılagelen arka devir tarihleri bulunan 26 Ağustos’tan ilk kısaca kısaca namına 12-13 Ağustos’ta döndüklerini gördük. Bu tarihlerden ahir kış, aşkın derecede sert, kar yağışlı ve ilgisiz geçiyor. Bunu tığ 2005, 2011 ve ilkin 1985 kışlarında konfirmasyon ettik. Bu kışlar ülkemizin muammer bulunduğu en sert, ayrımsız sürede kar yağışının en beraberinde tomar bulunduğu kışlar namına karşımıza çıktı.” dedi.

“Yüzde 90’ın üstünde beraberinde adalet payı var”

Özellikle 2021 yılının yazında leyleklerin er beraberinde halde Afrika’ya döndüklerini belirleme ettiklerini özetleyen Bahadır, “Devam fail senenin kışında da aşkın kaba beraberinde kış yaşadık. Hatırlarsanız Samsun ilkin ağırbaşlı anlamda beraberinde kar almıştı. Bu sene da leylekler er göç etti. Biz bunu analizlere yayımcı tuttuk. Yüzde 90’ın üstünde beraberinde adalet payı var. Bu adalet oranına baktığımızda ise ilmî beraberinde geçerliliği bulunduğunu bizlere gösteriyor. Yine bu sene kısaca on güneş leylekler er göç etti. Peki bu sene ne bekliyoruz? Öngörümüz ne? Bu öngörü hele tutaç sanarak beraberinde nesne bulunmamakta fakat bu sene kışın kaba mürur ihtimalinin iyice efdal bulunduğunu düşünüyoruz.” sanarak konuştu.

Anadolu’da şahısların iklime ilişkin rasat yaptığına ve bunu da takvimlendirdiğine ayraç fail Bahadır, şunları kaydetti:

“Mesela her kişinin bilmiş bulunduğu beraberinde deyim ‘kocakarı soğukları’ var. ‘Ayva çiçek açtı yaz mı gelecek’ şarkılarımıza, türkülerimize husus olmuştur. Ayvanın çiçek açmasının şakası burada, ayva sıcaklığı kusursuz hissettiği devir çiçek açar. Yani esasta akıbet çiçek açan meyvelerden birisidir. Artık bu gökçe gökçe edebiyat bizlere geldiğini konfirmasyon eder. Bunları daima halkımız gözlemlemiştir. Bizim yaptığımız emek vermek da lahana mebni beraberinde çalışma. Bozyurt hocam ile baş başa leyleklerin göç ika zamanlarını gözlemleyerek bu emek harcamayı yaptık ve bunu sürdüreceğiz. İklimin rastgele şeyi, insanoğlunun hayatını aracısız ve vasıtalı yoldan etkilemektedir. Mesela aşkın kar yağışı ayrımsız sürede beraberinde berekettir. Karın aşkın yağması beraberinde artağanlık fakat toplumsal hayatı da etkileyen beraberinde olumsuzluktur. Onun düşüncesince önleminizi alırsanız, tedbirlerinizi alırsanız, olumsuzluğu az yaşarsınız…Biz vakaya coğrafi manada bakıyoruz. Biz efsanevi gözlemcisi değiliz fakat bunu disiplinler arası beraberinde araya gelmiş şekilde yapabilirsek aşkın hâlâ ayrımlı sonuçlar, aşkın hâlâ iyi planlar ortaya çıkabileceğine de inanıyoruz.”​​​​​​​

24091
Önceki Haber
24093
Sonraki Haber

Bu habere yorum yap...

Benzer Haberler

Haberlere abone ol

Çamlıyayla Haber'e abone olup, Çamlıyayla ile ilgili son dakika haberleri, hava durumu ve Mersin Geneli hakkındaki olaylardan anında haberdar olabilirsiniz.