Açık liseye geçiş düşüncesince şartlar belli oldu
Milli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB), örgün öğrenimden açıkça tedrisat liselerine geçişleri sınırlandıran yönetmeliğin ardından, bu liselere geçişlere müsaade verilecek istisnai durumlarla ait kökler ve esaslar belirlendi.
Doğru haberin adresi.
MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Cengiz Mete, açıkça liseye geçişleri zorlaştıran yönetmeliğe ve ne hallerde geçiş yapılabileceğine bağlı kökler ve esasların arazi almış bulunduğu genelgeye bağlı açıklamalarda bulundu.
Bakanlık kendisine okulları ve öğretmenleri pekitmek benzeri Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde değişikliğe gittiklerini tabir fail Mete, meslek yöneticilerinin ve öğretmenlerin dava endüstrisi kendisine gördükleri; dershane geçme, devam-devamsızlık, aktarım ve geçişlerle ait ehemmiyetli tensikat yaptıklarını vurguladı. Mete, tutma ve yetiştirme kurslarını da direktif değişikliği ile ihtiyaçlara birebir halde fonksiyonel bir duruma getirdiklerini söyledi.
AMAÇ, İZİNSİZ ÖZEL ÖĞRETİM FAALİYETLERİNE ENGEL OLMAK
Cengiz Mete, başta müstevli devrinde açıkça liselere geçişin hızlandığını gördüklerini ve açıkça liselerin hedefinden saptırılarak örgün eğitime seçenek bulunduğu anlamında idrak oluşturulmaya çalışıldığını belirtti.
Açık liselerin, muhtelif ve mecburi nedenlerle formel terbiye bilimi bilimi haricinde artan yada örgün tahsil hakkını kaybedenlerin açıktan eğitimle bitmeme etmiş bulunduğu okullar bulunduğunu tabir fail Mete, lakin bu okulların boydaş öğrenmesi, öğrenci-öğretmen etkileşimi üzere aşırı cepheli fonksiyonları hesabına getirmesinin beklenemeyeceğini kaydetti.
Bu nedenle, açıkça talim liselerine geçişleri baştan düzenlediklerini vurgulayan Mete, şu halde bitmeme etti:
“Açık öğretime geçişleri belli şartlara bağlayarak öğrencilerimizin örgün tahsilden ayrılması kararında onların aşırı cepheli gelişimlerinin önündeki engellerin, gelecekte yaşamaları beklenen mağduriyetlerin ve terbiye bilimi bilimi kayıplarının önüne geçmeye çalıştık.
Ayrıca global kurda yaşanılan pandemi süreci ve vatanımızda meydana mevrut yüzyılın felaketi 6 Şubat depremi sürecindeki lüzum halleri ve güçlü koşulları vesile bile bile ayrımlı amaçlarla öğrencilerimizi bilimsel nitelikli kendisine hâlâ dobra yetiştirdikleri iddiasıyla, destursuz hususi talim emek harcamaları yürüteç ve yük dışı dirimlik sağlayarak nahak çıkar gerçekleştirme eden, velilerimize de iktisadi zorluk getiren insan yahut yapıların faaliyetlerine bariyer olmayı amaçladık. Yine açıkça öğretime güzeşte öğrencileri ve velileri yönlendirerek ortak yukarı tahsile hazırladıklarını tez fail lakin talim müesseselerinin standartlarına ekşi ayrıca bazılarında asayiş sorunu de bulunan ortamlarda eğitsel ilkelerden ırak icraat yapanlara erinç yaptığımız acemi düzenlemelerle tedbirler aldık ve almaya bitmeme ediyoruz.”
Mete, rastgele ortak birebir esbabımucibe yapılmaksızın öğrencilerin açıkça öğretime yönlendirilmesinin, örgün öğretimin değersizleştirilmesine, eğitimde vesile eşitsizliğine, terbiye bilimi bilimi yatırımlarının ve öğüt taşıt gereçleri üzere amme kaynaklarının israfına, sarıklı istihdamındaki planlamaların aksamasına sebebiyet verdiğine ayraç etti. Cengiz Mete, “Dolayısıyla Bakanlık kendisine acemi tedbirler almamız ve okulları eğitimin merkezi kendisine konumlandırmamız gerekiyordu. Açık öğretime geçişle ait meydana getirilen acemi düzenlemeleri, saymış olduğumuz gerekçeler ile uygulamaya koyduk.” dedi.
DEPREM BÖLGESİNDEKİ ÖĞRENCİLER DE AÇIK LİSEYE GEÇİŞ YAPABİLECEK
Örgün lise müesseselerinin topu topu dershane seviyelerinde, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde arazi meydan mazerete mebni istisnalar haricinde açıkça talim liselerine geçişlerin sınırlandırıldığını hatırlatan Cengiz Mete, açıkça liseye geçişlerdeki istisnai durumların ne olacağına ve ne öğrencilerin mazeretlerinin bildirme edileceğine bağlı şunları kaydetti:
“Yapılan sınırlandırma ile ulusal sporcu, martir ve gazi çocuğu, evde ve hastanede terbiye bilimi bilimi alan, özürlü ve hususi terbiye bilimi bilimi öğrencileri, vakfedilmiş ve hükümlüler, ait seçim kapsamında hususi halleri bulunan öğrenciler ile örgün lise müesseselerinde kıraat hakkını kaybeden öğrenciler; açıkça öğretime aktarım ve geçişlerini yapabilecekler. Bu kapsamdaki öğrencilerimiz Bakanımızın imzasıyla piyasaya sürülen ortak genelgeyle etraflıca kendisine okullarımıza iletildi.
Öte yandan, açıkça öğretime geçişte gerekli şartlar gereği yönetmelikte Bakanlıkça mazereti birebir görülenler kapsamında değerlendirileceklerle ait açıklamalara da genelgemizde arazi verilmiştir. Buna gereğince dershane tekrarına kalanlar, eğleşme değişikliği dolayısıyla bitmeme edeceği ayrımsız türden okulu bulunmayanlar, esas terbiye bilimi bilimi kurumlarından yetkilendirilmiş olup rastgele ortak örgün lise kurumunda kaydı olmayanlar, diyar haricinde olması dolayısıyla muhtelif mazeretleri olanlar ve derinlemesine ortak süreyi mucip hafızlık eğitimi alanlar, ulusal sporcular haricinde ferdî yahut kadro sporlarında minimum üç sene aktif lisanslı kendisine yarışmalara eklenmiş bulunan sporcular, Türkiye olimpik tedarik merkezleri ile sportmen terbiye bilimi bilimi merkezlerine mukayyet olanlar, güçlü şartlarından çevre mahal sarsıntısı bölgesindeki birtakım il ve ilçelerdeki eğreti korunma merkezlerinde eğleşme fail ve transfer yolu ile terbiye bilimi bilimi hizmeti alanlar, istemeleri ve durumlarını belgelendirmeleri şeklinde il yahut kaza mektepli anlatış ve aktarım komisyonlarına başvurabilecekler.”
Genel Müdür Cengiz Mete, “Açık liseye geçişler düşüncesince gerekli şartların belgelendirilmesi kaydıyla 15 Eylül-16 Ekim 2023 tarihleri ortada il yahut kaza mektepli anlatış ve aktarım komisyonlarına müracaat yapılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Bu habere yorum yap...