TARSUS İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRÜ HAYRİ ERDOĞAN REKOLTE ARTACAK

TARSUS İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRÜ HAYRİ ERDOĞAN REKOLTE ARTACAK

TARSUS İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRÜ HAYRİ ERDOĞAN REKOLTE ARTACAK

Tarsus İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hayri Erdoğan, ülkemizde ve bölgemizde önemli birbesin maddesi olan zeytin ve zeytinyağı için öncelikle bölgemiz çiftçisi düzeyinde ekonomik değerinin farkındalığının yaratılması, orjini Tarsus olan ve doğada 500 binden fazla tabiolarak yetişmiş olan yaklaşık 200 bin adet kapama bahçe şeklinde bulunan menşei coğrafi işaretli Tarsus Sarıulak zeytini ve zeytinyağının bölge üreticisi açısından ekonomik değerinin farkındalığını yaratmak amacıyla öncelikli olarak Tarsus Sarıulak ağaç varlığımızın rekoltelerinin, sayısının, kalitesinin analizlerinin çıkarılması çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Müdür Hayri Erdoğan, “Tescilli Tarsus Sarıulak zeytini ve yağının ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtılması ve bölge zeytinciliğinin ileri noktalara taşınmasını, ihracattan daha fazla pay elde etmesi yönünde çalışmalar yapmaktayız. Özellikle Tarsus Sarıulak zeytinyağının sağlık açısından içerdiği polifenol miktarı açısından diğer yağlara nazaran çok yüksek olmasını lehimize kullanarak, yurt dışına pazarlanmasının sağlanması konusunda çalışmaları arttıracağız” dedi. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Cengiz Türkay, Alata olarak Tarsus Sarıulak Zeytin çeşidinin yeni tip klonlama çalışmalarının devam ettiğinden, bu çalışmalar sonucunda Tarsus Sarıulak Zeytin çeşidinin daha yüksek verimli klon çeşidinin tescil ettirilmesi aşamasında hazırlık çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Kaymakam Kadir Sertel Otcu ise konuşmasında, Tarsus Sarıulak zeytininden sonra zeytinyağının da tescillenmesinden duyduğu memnuniyeti belirterek, “Sarıulak zeytinyağı hem tat ve hem de içerdiği vitamin ve mineraller bakımından diğerlerinden çok üstün bir özelliğe sahip. Coğrafi işaret tescil belgesi aldığımız için bundan böyle zeytin vezeytinyağımızın üretimleri konusunda son derece titiz bir yol izlememiz gerekmektedir” dedi. Kaymakam Otcu, “Bundan böyle işi daha sıkı tutmalıyız. Sarıulak zeytin ve zeytinyağı üreticilerimiz işlerini en güzel şekilde yaparken, girişimcileri şehrimize davet etmemiz lazım. Dünyanın en ünlü şefleri dünyanın neresinde en kaliteli ürünler yetiştiriliyor diye ülke ülke, şehir şehir dolaşıyor. O şefleri şehrimize çekmemiz lazım. Lüks lokantalar ve zincir restaurantların şefleriyle iletişime geçip, bağlantı kurulması gerekir. Belki bundan sonra organik zeytin ve zeytinyağı başvurusu yaparız. Ama ürünlerimizin en iyi şekilde değerlendirilmesi için güven, kalite ve sürdürülebilirlik çok önemlidir. Girişimcileri üreticilerle bir araya getirip, alım garantili anlaşmalı ürün yetiştirilmesini de sağlayabiliriz. Sarıulak zeytininden sonra sarıulak zeytinyağının da tescillenmesi tekrar hayırlı olsun”
şeklinde konuştu. Kaymakam Kadir Sertel Otcu başkanlığında ve Ticaret Borsası Sekreteryasında yürütüleni Tarsus Zeytin Platformunda Tarım Müdürü Hayri Erdoğan, Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı H. Ruhi Koçak, Tarsus Belediyesi, Tarsus Ziraat Odası, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Cengiz Türkay’dan oluşuyor.
7991
Önceki Haber
7997
Sonraki Haber

Bu habere yorum yap...

Benzer Haberler

Haberlere abone ol

Çamlıyayla Haber'e abone olup, Çamlıyayla ile ilgili son dakika haberleri, hava durumu ve Mersin Geneli hakkındaki olaylardan anında haberdar olabilirsiniz.