Reşit Galip’in ismi Mezitli’de parka verilecek

Reşit Galip’in ismi Mezitli’de parka verilecek

Reşit Galip’in ismi Mezitli’de parka verilecek

Mezitli Belediye Meclisi tarafından Merkez Mahallesi 52266 sokakta bulunan parka Mustafa Kemal Atatürk’ün fikir babası olarak adlandırılan, Milli Eğitim eski bakanlarımızdan Doktor Reşit Galip’in isminin verilmesi kararı alındı. Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’ın önersiyle meclis gündemine gelen önergenin görüşmeleri oldukça heyecanlı konuşmalara sahne oldu. Görüşme esnasında, hükümet doktorluğu görevini sürdürdüğü sırada Mustafa Kemal Atatürk’ün Mersin’i ziyareti sırasında yaptığı konuşmasıyla dikkatleri üzerine çeken Reşit Galip’in yaşamı anlatılarak Türkiye Cumhuriyeti ve milli eğitim alanındaki çalışmalardan bahsedildi.

“REŞİT GALİP ANDIMIZ’IN YAZARI İDİ”

Günümüzde andımız olarak bilinen ve uzun yıllar okullarda her sabah okunması sağlanan metninde yazarı olan Reşit Galip’in hayatını Başkan Tarhan aktardı. Soyadı Kanunu sonrası adı Mustafa Reşit Baydur olan Reşit Galip’in yaşamını yitirdiği 1934 yılına kadar çok özel başarılara imza attığını belirten Başkan Tarhan, “Sakarya Savaşı’ndan sonra Ankara’da Sağlık Bakanlığı Hıfz-ı Sıhha Dairesi başkanlığına getirildi. Ankara’da sağlığı bozulduğundan havası yumuşak bir yere tayinini isteyen Reşit Galip, 5 Aralık 1921’de Mersin hükûmet doktoru olarak atandı. Görev süresinin sona ermesine rağmen çok sevdiği Mersin’de kentte kalarak serbest hekimlik yaptı.

Mersin’de bulunduğu sırada hekimliğin yanı sıra “Yeni Mersin” gazetesinin başyazarlığını üstlenmiş ve “Yeni Adana” gazetesinde de yazılar yayımlamıştır. Bu yayın organlarında Anadolu’nun ve Türklüğün kurtarılması için temel sorunun köylere hizmet götürmek ve köylüyü eğitmek olduğunu vurgulayan yazılar yazdı” bilgilerine yer verdi.

“TÜRKİYE’NİN TEMEL TAŞI KURUMLARININ KURUCUSUYDU”

Türkiye Cumhuriyetinin ilk yıllarında devrim niteliğinde eserlere imza atan Reşit Galip’in Mersin’deki yaşamını da aktaran Başkan Tarhan, “Mart 1923 yılında hekimlik yaptığı Mersin’e gelen Atatürk’e hitaben yaptığı konuşma ile önderi etkileyen Reşit Galip, iki yıl sonra onun önerisiyle milletvekilliğine aday gösterildi ve Aydın milletvekilliğine seçilerek meclise girdi.

2. (ara seçim), 3. ve 4. dönem Aydın milletvekilidir. Türk Tarih Kurumu’nun temelini oluşturan Türk Tarihi Tedkik Heyeti’nde genel sekreterlik, Türk Dil Kurumu’nda başkanlık görevleri üstlenmiştir. 19 Eylül 1932 – 13 Ağustos 1933 arasında Millî Eğitim Bakanlığı yapmış, onun bakanlığı döneminde Üniversite Reformu gerçekleşmiştir.Bakanlığı sırasında ilkokuldan başlayarak öğrencilere Atatürk ilkelerine bağlılık ruhu aşılamaya yönelen Reşit Galip Cumhuriyet 10. yılını doldururken 23 Nisan 1933 sabahı çocuklarına kendi yazdığı bir andı okutmuş ve o gün Çocuk Haftası’nı açış konuşmasında da bu metni tekrar etmişti. Bu konuşmanın ardından Bakanlıkça yayımlanan bir genelge ile Cumhuriyet’in 10. yılından başlayarak okullarda bu ant sürekli hep bir ağızdan okutulmuştur.Dünyanın sayılı müzeleri arasına giren Anadolu Medeniyetleri Müzesi onun bakanlığı döneminde tasarlandı. Millî bir müze kurulmasının yanı sıra Millî Kütüphane ile İlimler ve Sanatlar Akademisi’nin kurulması onun bakanlık dönemine kararlaştırılmıştı.

Hayatı, Yener Oruç tarafından “Atatürk’ün Fikir Fedaisi: Dr. Reşit Galip” ismiyle kaleme alındı” diye konuştu.

“SİYASETÇİNİN FAKİR ÖLMESİ GEREKİR DİYEBİLECEK KADAR NAMUSLU BİR ADAM”

Görüşmeler sırasında söz alarak Reşit Galip’in Mersin’de yetişmiş olan en önemli devlet adamı olduğunun altını çizen meclis üyesi Mehmet Semih Nane, Reşit Galip’in isminin Mezitli’de bir parka verilecek olmasının çok önemli bir karar olduğunu söyledi. Nane, “Milli Eğitim Bakanlığının yanında çok önemli kurumların başında olmasına rağmen öldüğünde cebinde sadece 5 lira vardı. Siyasetçinin fakir ölmesi gerekir diyebilecek kadar namuslu bir adam. Ben Nisan ayında çıkarmayı planladığım kitabımda Reşit Galip’e özel bir bölüm ayırmayı planlamıştım. Şuan parka isim verilmesi en çok beni mutlu etti” dedi.

Öneri tüm meclis üyelerinin oy birliği ile görüşülmek üzere İmar, Kültür Sanat ve Çevre Komisyonlarına havale edildi.

2688
Önceki Haber
2694
Sonraki Haber

Bu habere yorum yap...

Haberlere abone ol

Çamlıyayla Haber'e abone olup, Çamlıyayla ile ilgili son dakika haberleri, hava durumu ve Mersin Geneli hakkındaki olaylardan anında haberdar olabilirsiniz.